VOLG ONS

Doel voetzorg bij oncologie patiënten

 

Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kanker patiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo worden de veiligheid en de gezondheid van de patiënt ondersteund.

Tijdens actieve behandelingen in het ziekenhuis kan een oncologisch voetzorg verlener pas een afspraak inplannen als er van het behandelend team schriftelijke toestemming is verleend. De client kan dit met de oncoloog of verpleegkundige bespreken. Hierdoor weet de oncologisch voetzorg verlener dat het veilig is om een behandeling uit te voeren. 

Tijdens de eerste afspraak zal uiteraard een intake plaatsvinden, waarin klachten, ziekteverleden, medicatie besproken wordt. Als iemand actief behandeld wordt voor kanker is het belangrijk, dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft, dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

Een behandeling oncologische voetzorg kan bestaan uit: het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingroeiende nagels en het repareren van gespleten nagels.

Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Hierbij wordt een speciale massage techniek toegepast zonder enige vorm van druk.

Een oncologisch voetzorg verlener weet, wanneer deze massage wel of niet toegepast mag worden. 

Een oncologisch voetzorg verlener werkt volgens richtlijnen.